Hari ni saya masak nasi impit atas permintaan anak2. Saya masak sayur lodeh dan rendang TOK. Dah lama tak makan nasi impit, kena pula di gandingkan dngn sayur lodeh dan rendang TOK, waduhhhh mmng sedap betul. Resepi rendang TOK ni saya kopipes dari K.Liza. Saya suka mencuba resepi dari K.Liza ni sebab kebanyakkannya mudah dan sedap. Kalau tak percaya, kawan2 cubalah sendiri ya. Terima kasih pada K.Liza kerana berkongsi resepi yg sedap ni, izinkan saya kongsikan kat sini pula ya.
Bahan- Bahan
- 1 kg daging btng pinang [potong sebesar 3 inci]
- 2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
- 1/2 cawan kerisik
- 1/2 biji kelapa [dipotong nipis] >> saya tak letak
- 3 s/b gula merah- saya guna 1/2 ketul gula melaka
- 3 keping asam keping
- Daun kunyit [koyakkan]
- garam
- 2 s/b ketumbar
- 1 s/b jintan manis
- 1 s/b jintan putih
- 1 s/b lada hitam
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 25 biji cili kering
- 20 biji bawang merah
- 5 cm halia
- 5 batang serai
- 3 cm lengkuas
- Masukkan semua bahan kecuali daun kunyit, kerisik dan asam keping dalam kuali.
- Masakkan dengan api perlahan sehingga pekat dan naik minyak.
- Bila telah pekat masukkan daun kunyit, asam keping dan kerisik. Kacau rata.
- Masakkan lagi sehinggan naik minyak dan cukup pekat. [sebaiknya keringkan sikit rendang ni]
- Hidangkan.
sepantas kilat bawa pinggan kosong sambil wat muka tak malu mai ngendeng rendang tok yg kompom sedap ni...
ReplyDeleteAssalam kak yatie,wah masak rendang,sayur lodeh,nasi impit,wah rasa mcm dah nak beraya nih..Sedapnya nmpk,tumpang mkn kat umah akak leh,hehe..Pstt akak selamat hari ibu buat akak juga,muahhh..
ReplyDeleteAssalamulaikum yatie
ReplyDeleteSelamat Hari IBU Yatie :D
Memang betul tu yatie, hari2 adalah hari IBU bagi kta ni. Hari2 dah anak2 dok melihat kita dan disayangi oleh mereka setiap masa dan waktu.
Rajinnya buat rendang yatie, meh dok berjiran denagan akak jom.. hihihi. ada nasi impit tak ni.. hihi
slmt hr ibu yatie...wah,mcm raya la ada rendang2 segala..suker!!kita nk cnp resepi ni eh..tkasih :)
ReplyDeleteSalam. Selamat Hari Ibu untuk Kak Yatie.. Sedapnya lauk rendang ni.. bertuah anak2 akak dapat ibu yg pandai memasak.
ReplyDeleteAsalamualaikum
ReplyDeleteSelamat Hari Ibu Buat yatie
Wahhh sdp tu rendang tok pekena gan nasi minyak atau nasi impit sdp ni..lama pulak x makan rendang yg kenduri org kawin...
aduuuuuuh...sedapnya yatie,dah lama tak makan rendang ni..hari tu masa di pasar tani akak dah beli daging.ingat nak buat rendang akhirnya akak buat sup asam..
ReplyDeleteeh!akak dah keluar entri tntg kad hari ibu..maceh yatie..lap u..mmmuuuaaahhh
Asssalam,
ReplyDeleteSelamat hari Ibu Yatie,
Sedapnyer rendang tu.
salam Yatie...
ReplyDeleteSedapnya rendang...lauk special tuk hari ibu ke...bestnya...
Happy Mother's Day Yatie...Happy2 selalu ya..:)
Assalamualaikum Yatie...rendang tok ni sememangnya sedap, tengok pun dah tau. Kat Perak ni kalau rendang tok warnanya agak gelap, jenuh nak buat sebab kena kacau sampai kering.
ReplyDeleteSelamat Hari Ibu juga buat Yatie...