Thursday, March 3, 2011

Tauhu Goreng Singapura

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni kita makan tauhu goreng singapura pulak. Saya pun tak tau, kenapa di beri nama sedemikian rupa...hanya tuan punya resepi saja yg boleh menjawabnya.....mungkin juga kawan2 di Singapura boleh menjawabnya. Resepi ni mudah dan ringkas, tapi saya cukup suka rasa sambal kacang yg mcm ni. Resepi ni saya kopipes dari Hana dan Hana ambil dari Mat Gebu...Mat pula dapat dari buku masakan Chef Wan......uwaaa....dari Chef yg tak asing lagi, sudah semestinya sedap hingga menjilat jari dan segala pinggan. Kalau kawan2 nak rasa tu, bolehlah mencubanya...



BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 4 keping tahu biasa
  • 1 biji timun, dihiris nipis dan dimayang
  • 100 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap (mat tak celur, saya pun)
  • 1/2 biji sengkuang, kupas, hiris nipis dan dimayang (takde stok, saya ganti hirisan carrot)
  • 4 ulas bawang putih*-saya bakar sekejap
  • 5 - 6 biji cili padi*
  • 200 g kacang tanah*
  • 3 - 4 camca besar gula melaka*
  • 3 camca besar kicap pekat*
  • 1 1/2 - 2 camca besar cuka makan @ jus asam jawa*
  • Sedikit air*(*bahan sos kacang)
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga perang, buang kulit dan tumbuk separuh halus. Kisar cili padi dan bawang putih. Campurkan semua bahan2 sos kacang dan kacau hingga rata. Tambah sedikit air jika perlu, jangan terlalu cair atau pekat, sesuaikan rasa dan tambah gula@garam@asam jika perlu. Ketepikan.
  2. Tauhu dilumur dengan sedikit garam, goreng terendam hingga kuning keemasan, jangan goreng lama sangat. Keluarkan dan tos.
  3. Ambil sekeping tauhu goreng tadi. Potong kepada 9 bahagian (bergantung pada saiz tauhu masing2), alihkan ke dalam pinggan, tabur atas tauhu tadi dengan hirisan timun, sengkuang dan taugeh. Tuang sos kacang secukupnya dan hidangkan segera...Makan macam tu pun sedap!!!!!

15 comments:

  1. akak..sedap la tauhu tu...mas nak 2 pinggan bolehh..he..he..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum...
    Rindunya kat dapur kak yatie ni. Banyak homework dah tertinggal. Macam best le menu ni. Sempoi je.

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum kak yatie..
    apa habaq..lorr sedap gak nampak kuah leleh leleh tu..tingin nak rasa..tapi kengkadang makan tauhu ni sakit perut..ngahahaa...tak tau napa la kak yatie..kiki

    ReplyDelete
  4. salam k.yatie..aah, mmg sedap tauhu bakar ni.zla dulu selalu gak belinya.dah ader resepi, leh pakat2 try buatla plak:)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikumwbh Kanda Yatie....mmm ayu sukeeeeeeee tauhu....baru lepas buat sayur air tauhu n suhun.....mmmm nakkene g carik lagi tauhu kat kedai inod hujong minggu ni....copy resepi yer kak yatie.....tq tq tq!!

    ReplyDelete
  6. assalammualaikum kak yatie....

    baru sempat jenguk dapur akak...pergghhh kuah yg leleh2 tu yg tak tahan tu....air lioq nie pun meleleh gak...hehehhe

    ReplyDelete
  7. assalam kak...sedapnya tgk menu akak ni...cili yg kat atas tu yg tak thn tu...kalau dapat ni ratah gitu jer tak mkn nasi dh ni.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum yatie...
    takut tu nak makan tengok cili api tertenggek jer kat atas tu...

    ReplyDelete
  9. salam yatie
    akak suka sangat makan tauhu..pernah buat ni dulu2.
    wah!rugi lah izah ni kan?..tauhu boleh cantik kan kulit..hehe

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Yatie...tak tahan le tengok tauhu sbb akak ni antu tauhu. kuah dia pon best, dah terliur la pulak! Malam ni meroti lg tak? :)

    ReplyDelete
  11. salam rindu kak.... sedap kan tauhu nih! kiter pobg suker sbb ader kcg tuh...

    ReplyDelete
  12. ting tong kak ilah datang nak minta dengan pinggan nya sekali..cantik la pinggan ke piring tuu..lembut warnanya..hehe

    ReplyDelete
  13. Tengok pun dah sedap, apa lagi makan. Yatie, akak lagi tua drpd Yatie lah, akak dah 40thn..

    ReplyDelete
  14. Assalam yatie,
    pagi2 kita datang ni tauhu goreng ada lagi tak?..
    nak buat sarapan ni..

    re:- ungkep telur tak payah tumis just semua masukkan dalam periuk & masak hingga pekat.
    oh ya thanks ya yatie for the wishes tu..muuaaah2..

    ReplyDelete
  15. Yus kalau dpt ni Kak Yatie, nasi tolak tepi... hehehe

    ReplyDelete