Friday, March 11, 2011

Bubur Candil Labu

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni saya buat bubur candil labu buat minum petang. Mulanya nak buat pengat labu, tapi anak saya yg bongsu tu suka sangat bubur candil...kira mmng peminat setialah. Biasanya bubur candil warna hijau, tapi kali ni saya adun sekali dngn labu rebus yg di lecek...mmng sedap. Warna oren asli dari labu tu membuatkan bertambah menyelerakan. Pada kawan2 yg nak merasa tu bolehlah mencubanya. Jom kita lihat bahan2 yg di perlukan.


Bahan-Bahan
  • 2 cawan tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cwn labu rebus, toskan dan lecek halus
  • sedikit garam
  • Air secukupnya= utk merebus bubur candil
  • 2 cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair
  • 1 ketul gula melaka=racik halus dan masak hingga hancur+1 cwn air= tapiskan
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 2 helai daun pandan
Cara-Cara
  1. Labu yg telah di rebus, di toskan dan di lecek halus.
  2. Campurkan tepung pulut, tepung gandum dan sedikit garam ke dlm sebuah mangkuk.
  3. Masukkan labu yg telah di lecek tadi. Uli hingga menjadi doh, tak perlu tambah air sbb labu dah berair. Uli lagi sehingga menjadi doh lembut.
  4. Didihkan air dlm periuk, bulat2kan spt bebola kecil adunan dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
  5. Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
  6. Di dalam periuk yg lain, satukan santan cair dan santan pekat, masukkan sekali air gula melaka yg sudah di tapis tadi.
  7. Masukkan bebola candil tadi dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
  8. Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.

12 comments:

  1. akak..dalam cuaca hujan renyai2 gini..sedappkan makan bubur tu...he..he..
    kasi la semangkuk..

    ReplyDelete
  2. As Salam kak....

    aduhai...dah b'bulan2 lia t'ingin nak buat bubur candil ni...mmg kegemaran lia klu menu guna pulut2 ni (x kira lah guna tepung pulut/pulut),tp apasal la malas je nak buat....uhuhuhu...

    makan panas2 time musim hujan ni mmg best lah....nak kene buat jugak lah ni nampaknya....t'liur dah ni...:D

    ReplyDelete
  3. Sedapnya nampak...kat rumah akak labu yang dibuat kuih atau bubur agak kurang mendapat sambutan...sebab diorang dah anggap labu hanya untuk lauk...

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum kak, sedapnya bubur lama tak mkn bubur ni...tapau ler semangkuk...hehe

    ReplyDelete
  5. Assalam yatie,
    bak sini semangkuk buat makan petang2 ni..heheh
    nak rasa bubur candil ni macam mana, belum pernah makan actually kita ni..hahha

    ReplyDelete
  6. Salam Yatie,
    Mak aaiii, terliurnya tengok bubur candil Yatie, hujan2 ni pekena buboq ni alangkah bagusnya, meh semangkuk nak rasa

    ReplyDelete
  7. Candil... pertama kali dengar dan sebut candil... heeee.... tepung pulut campur tepung gandum dan campur labu lecek. Bulat2kan... wow....sedapnyerrr...

    ReplyDelete
  8. Slmt mlm Yatie..
    Bubur candil labu..sedap kan kalau dpt mkn mlm2 yg dingin ni... Bubur candil dh pernah rasa & buat tapi labu blm pernah cuba lagi..

    ReplyDelete
  9. As salam kak yatie...wahh sedapnye bubur..tapi isi umah ni x gemor dgt bubur..kalau wat pun sikit je..ckp utk eina mkn...

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Yatie...

    Kalau Kak Lin Buat Utk Mak...Pasti Dia Suka....Masakan Dari Labu Ni Mmg Fav Dia...

    ReplyDelete
  11. salam kak belum buat lagi ,dah rase sedapnye.dah tentu saya akan cube....bagi klrge rase...

    ReplyDelete
  12. sedapnya.....buatlahlah stu utk anak lain mak ni...

    ReplyDelete