Bahan-Bahan
- 1/2 ekor ayam [buang kulit & potong kecil]- saya guna 1 ekor ayam
- 3 biji kentang [belah 4]
- 1 helai daun kunyit [koyakkan]
- 2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
- garam dan sedikit gula
- 20 tangkai ciliapi
- 3 cm kunyit hidup
- 3 cm halia
- 2 tangkai serai
- 1 cawan air
- Masukkan semua bahan kisar kecuali santan pekat dalam periuk dan masak sehingga ayam dan kentang lembut.
- Masukkan santan pekat dan sentiasa kacau sehingga mendidih semula. Masukkan daun kunyit
- Rasakan garam dan tutup api. Saya tambah sedikit gula.
- Hidangkan dengan nasi putih dan ikan masin...mmng menyelerakan.
Assalamualaikum...
ReplyDeleteSedapnya. Sat gi saya pi umah k yatie bawak mangkuk yea.
assalam kak, ini yang tk tahan nengok ni...memang menambah nasi kalau kena ngan masak lomak ni...adehhh terliur la kak..tapau juga semangkuk...hehehe
ReplyDeletesalam yatie
ReplyDeletesedapnya ayam masak lemak cili api tu....tambah lagi nampak kentang tu...bila pekena ngan ikan masin memang sedap kan! lama betul tk mkn masak lemak mcm gini
salam...
ReplyDeletemai nak hantaq ikan nie....
lapar lah pulak... pedas tak tu?
ReplyDeleteyatie,..masak lemak cili api..memang kegemaran akak ni..
ReplyDeleteAssalam, yatie,
ReplyDeletewah lauk lemak padi ni my 2nd son's favourite..
kalau masak lauk ni dia boleh bertambah nasi 3-4x.. suka betul dia..nak tumpang makan kat sini, lah..kita bawa sekali anak kita ni..hehe..
Assalamualaikum Yatie...
ReplyDeleteKak Lin Masih Kat Ofis Belum Makan Tghari...Bila Singgah Umah Yatie...Yatie Hidangkan Dg Ayam Masak Lemak Cili Padi....Sedapppnyaaaa...
salam kak....
ReplyDeletesedapnyer lauk ayam tuh! hubby kiter suka sgt lauk gini...,
sedappnya masak lemak...peberet family mas ni....
ReplyDeletekalo pkai kunyit serbuk leh x?xde la kunyit hidup...
ReplyDelete