BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 ekor ikan terubuk (saya guna ikan mayong 2 keping yg besar)
- 10 biji kacang bendi muda (tak letak, ganti 2 biji tomato belah 6)
- 1/3 cawan jus asam jawa (saya letak lebih..suka masam..)
- 2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap satu
- saya tambah daun kesum secukupnya
- Air secukupnya
- 3/4 cawan cili kisar
- Garam dan gula secukup rasa
- 7 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1/2 inci belacan
- 3 keping hirisan lengkuas
- 2 biji buah keras
- 6 biji lada putih (saya ganti 1 sudu kecil serbuk lada hitam)
- Ikan di potong, cuci bersih, perap dengan sedikit garam dan jus limau kasturi, kemudian cuci kembali dan toskan. Bendi cuci dan toskan, tak payah kerat sebab dah kontot...hehe..
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya, bila mendidih, masukkan ikan, bendi dan bunga kantan, tuang jus asam jawa. Kacau perlahan.
- Masak hingga bendi lembut, perasakan dengan garam dan secubit gula. Masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman..
- ** Saya masak ikan mayong ni lama sikit guna api sederhana...biar daging dan kulitnya lembut dan isinya mesra bersama rempahnya.
sedappnya asam pedas..
ReplyDeletemas suka hirup kuah tu..best kan kak..
aslmkm kak yatie..somi saya suka sgtle ikan mayong nih...nampak sedap, tak pernah lak wat asam pedas boh lada hitam..blh cuba nanti nih...
ReplyDeletewaduhhh sedap nye kak yatie lauk cam ni..nak try jugak laaa..tapi daun daun plak tak de..hmmm
ReplyDeleteSalam, Kak Yatie. Awalnya dah siap masak asam pedas. Nanti tengahari Yus dtg umah, tinggalkan semangkuk tau... hehe
ReplyDeletesdp ni..hehe,..ske erk masam2..kikiki
ReplyDeleteuishhh terliur ni..pg da masak ehh...asam pedas mmg fav ;p
ReplyDeleteerrr.....sedapnyer asam pedas...mana la nak cari bunga kantan kat doha ni.....erkkkkk!!!
ReplyDeletekak yatie,ni peminat asam pedas dh datang....de lagi x kak yatie???hehehhehe...mie ingat nk buat asam pedas arini tapi bunga kantan lak xde...kansel trus...mcm kurang ummpphh je kalau xckp bahan...
ReplyDeleteakak pun suka dengan lauk asam pedas ni.. tapi jarang masak sebab abang akak tak berapa suka sangat.. tapi kalau dah teringin tu.. akak bantai masak jugak.. mana boleh tahan tengok asam pedas dlm blog.. boleh bikin leleh air liur.. hehe...
ReplyDeleteassalam kak yatie, sedapnya asam pedas akak ni....nk hirup kuah tu la...slurppp..dh abis..nk blk tido lak..hehehe
ReplyDelete@Mas
ReplyDeleteKalau asam pedas ni mmng menyelerakan tekak akak...sama selera kita kan..
@Anna Qawina
ReplyDeletewkmsalam, cubalah letak lada hitam asam pedas tu...mmng lagi sedap tau..lagi2 guna ikan mayong...mmng sesuai sangat...
@izahdaut
ReplyDeleteIzah suka gak ya asam pedas...kalau takde daun kesum, mmng kurang power kan...takpe beli segala daun dulu ya.....ngeee..
@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeletewkmsalam, hehehhe..mmng awal sikit arini masak...sbb lauk asam my febret...dah lapor ni..kui3..
ok akak tinggalkan semangkok utk Yus..
@mia.lia
ReplyDeleteha'ah akak mmng suka lauk yg pedas2 dan masam2....sedap sngt..
@ejak
ReplyDeletemmng masak awal sikit arini...ada urusan kat luar..bila balik dah siap masak..terus ngappp jek...he3..
@Ayu Safieza
ReplyDeleteAyu bercuti ke kat Doha...takpe, tnggu balik Msia baru masak asam pedas ya...kat sini mcm2 ada..
@Mimiey.. (^-^)
ReplyDeleteuwaaa....samalah selera kita, asam pedas mmng my febret...kalau takde daun kesum dan bnga kantan tu tak syok gitewww...kan...
@MaDiHaA a.k.a Ratna
ReplyDeleteow iyeke.....kalau suami Yatie mmng suka lauk2 mcm ni..ari2 asam pedas pun takpe...hehehhe..
@Nieza
ReplyDeletewkmsalam, laaarrr..nape hirup kuah jek...nah akak bagi nasi putih dngn lauknya sekali...makan kat umah ya....
Morning kak, asam pedas ni resipi popular org johor kan. Saya pun suka mkn wlpun bukan org johor. Kalu masak, sya pakai pes segera jenama mak pon yg msuk jjcm mggu lps :-)
ReplyDeleteDari saya mekar(bukan blog masak2). http://mymekar.com