Bahan-bahan-saya guna loyang 10 inci
Bahan lapisan bawah
- 2 cawan beras pulut
- 1 1/2 cawan santan cair( biasanya santan ikut paras pulut dan lebihkan santan sikit je)
- 1/2 sk garam
- 1 sb minyak
- Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
- Bersihkan beras pulut dan direndam selama 1 atau 2 jam.
- Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh. Alas loyang dngn plastik.
- Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.
- Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.
- Keluarkan loyang dari kukusan, ratakan permukaan pulut tadi dan tekan2 pulut biar padat. Siap untuk dilapis dgn lapisan atas. (Saya guna plastik yg di sapu sedikit minyak, alas kain dlm plastik tu supaya tangan tak panas....dan tekan2kan pulut hingga padat)
- Sementara menunggu lapisan bawah masak, bolehlah siapkan bahan2 utk lapisan atas.
- 1 cawan labu yg telah di rebus dan di lecek
- 1/2 cawan tepung beras
- 2 sudu besar tpng gandum
- 4 sudu besar tepung jagung/tpng kastard
- 2 sudu besar tepung ubi
- 1 cwn gula pasir
- 1 biji telur
- 2 cwn santan pekat
- 1 sudu kecil vanilla
- 1/2 sk garam
- Satukan tpng gandum, tpng beras, tpng jagung ,tpng ubi dan tpng kastard ke dlm mangkuk besar.
- Masukkan santan yg telah dilarutkan bersama garam dan gaul sebati.Masukkan labu yg di lecek tadi.
- Masukkan telur dan gaul sebati...nak mudah blend semua bahan.
- Masak di atas api sederhana sebentar dan sentiasa di gaul.( biar berwap saja)Sekali lagi dgn kukus yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yg berisi pulut tadi tu....kedlm kukusan dan dgn perlahan tuangkan lapisan atas. Kukus la selama 25 minit saja.
- PERINGATAN...kuih ini hendaklah betul2 sejuk barulah mudah dipotong dan cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!
- Potong menggunakan pisau plastik/pisau kek supaya kuih cantik dn licin.
salam kak Yatie,
ReplyDeleterasa macam nak terkam jer serimuka labu tu...saya pun belum bfast lg ni...ada lagi ke kak...mintak sikit..
cantinya serimuka tu....akak memang pakar buat kuih2 kukus ni.....
ReplyDeletekalau kakyatie yang buat mmg tiada tolok bandingnyer... leh panggey `ratu talam`! hihihi.... siyes ah! mmg kagum! cantik licin jerk permukaaan nyer...
ReplyDeleteSalam Yatie...akak selalu blurr bab2 labu ni tp bila tengok serimuka labu Yati, konpem akak cuba nanti sebab kat sini bnyk labu. thanks ye...nak c/p resepi ni...
ReplyDeletesalam Yatie..macam kuih di Raja Plak..kuning mengancam...lapar ni...
ReplyDeleteSalam kak..cantiknya permukaan kuih lapis tu..tolong bg tip mcmnan cara nak kukus supaya permukaan kuih lapis cantik kak? saya buat hari tu serimuka memang sedap tp permukaan yg hijau mengerutu x cantiklah kak..huhuhuh..
ReplyDeletesalam yatie..mmg kalau dh pakar kuih tradisonal tu mmg hebat hasilnya..cayalah..
ReplyDeleteSalam K.Yatie..haa, kuih ni zla leh try buat sbb tgh gigih nak abiskan stok tepung pulut kat umah:)
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeletecantiknya kuih talam yatie ni...
rata aje....dan dah tentu2 sedap juga ni..
salam kak yatie, dtng lagi nk mkn kuih talam ni ada lagi tak?..haha sure la dah abis kan dtng lambat sgt...kihkihkih...btw memang cun ler kuih ni kak terguda saya mlm2 ni..:)
ReplyDeleteSalam Yatie,Selamat tahun Baru.... Selamat hari lahir buat Blog yatie semuga panjang usia serta dimurahkan rezeki sentiasa ....selalu update resepi terbaru untuk kami semua.....jangan lupa cerita2 terbaru yaaaa....lagi satu mintak halalkan mana2 resepi yang akak ambil ya....Yatie memang teror dalam pembuatan talam cantik sesangat.....
ReplyDeleteAssalam..kak yatie, tq utk resepinye ye...saya dah cuba buat...memang jadi...cantik je tekstur kuihnya..
ReplyDelete