BAHAN UNTUK INTI
- 200 gm daging kisar
- 2 sudu besar rempah kari daging ( bancuh dgn sedikit air )
- 2 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu besar udang kering
- Sedikit daun bawang/sup di racik2 dan lada merah di potong serong
- Garam dan sedikit gula
- 2 cawan tepung gandum
- 3 1/2 cawan santan sederhana pekat
- 1 biji telur
- Pewarna kuning
- Sedikit garam
- Blend atau tumbuk bwng putih dan bwng merah sehingga lumat. Tumbuk udang kering sekadar hancur sedikit je.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bhn yg di tumbuk, masukkan rempah kari yg di bancuh dngn sedikit air dan tumis hingga naik minyak.
- Masukkan daging kisar. Tambah sedikit air jika perlu dan masak hingga daging empuk.
- Masukkan garam dan sedikit gula. Kacau hingga sebati dan kering.
- Setelah siap...angkat dan ketepikan dulu.
- Pukul telur + garam.Masukkan tepung dan santan berselang-seli. Kacau hingga rata.
- Kalau berketul2, terpaksalah di tapis dahulu adunan ini. Titikkan sedikit pewarna.
- Saya gunakan blender je, lagi senang.
- Panaskan acuan kuih cara. Sapukan sedikit minyak.
- Tuang adunan 3/4 penuh sahaja.
- Masukkan satu sudu inti daging dan letakkan sepotong lada merah dan taburkan daun sup dan daun bwng.
- Tutup gunakan tutup periuk selama 4 minit atau sehingga kuih masak.Keluarkan dari acuan dan bolehlah dihidangkan.
Salam Dik Yatie dalam Akak dok teringin nak makan cara berlauk selalu Adik mendahului langkah Akak.....niat Akak terpaksa ditangguhkan sebab ada request untuk dish yang lain.....tak pa masih dapat bersabar!!! hehehe!Akak tumpang makan di sini jer lah!!!
ReplyDeleteyatie...rajinnya lah haii... datang ler antor sepiring...kita takde masa nak wat semua ni...huhuu...
ReplyDeletesalam yatie...alahai tergoda ngan cara yang comel tu....lama dah tak buat, poslah ke mersing tie...
ReplyDeletekak yatie..acuan kuih cara ni letak atas api gas je kan..ada acuan tapi tak pernah nak try lagi buat..hehee
ReplyDeleteSALAM KAK YATIEE..
ReplyDeleteWAWAWAA..SEDAP NIHH...HMM
salam kak yatie...sedap kuih ni...makan pula masa panas2...2 hari lepas niza buat kuih cara manis..:)
ReplyDeletesalam yatie, k.nor kopipes resipi ni tp nak save dulu.. insyaallah akan dibuat nanti :) mekasih
ReplyDeletesalam yatie...nampak sedap dan menyelerakan...cara berlauk tu...ima tak pernah makan pun lagi...cara berlauk ni...mesti sedapkan...rajin betullah yatie ni...
ReplyDeleteKak sedanya..paling minat kuih ni,tiap kali Ramadhan mesti cara kat Bazar..lima ketoi kak..
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeletekuih2 macam ni memang kita suka makan, yang pedas2 gitu....oh yes, hari tu kita buat bubur kacang recipe yatie tau..sedap..nanti bila2 kita msukkan entry ya..thanks yatie for sharing..
Kak Watie= wkmsalam, takpelah kak...kita makan sama2 kat sini ya...kalau akak buat kuih cara ni jngn lupa jemput yatie dtng rumah ya...nak tumpang mkn plk....hi3...
ReplyDeleteLeen= nak makan kena rajinkan diri ni...alang2 dah dtng umah Yatie...kita makan sama2 lah ya..jemput2..
Kaksu= wkmsalam, nak pos tu boleh je kak...tapi kos penghantaran lebih mahal dari rege kuih cara ni....akak sanggup ke bayar.....kih3..guwau jek..
Izah= mmng letak atas dapur gas je...gunakan api kecik ok...dah ada acuan tu bolehlah buat....
ReplyDeleteMat Gebu= wkmsalam, mmng sedap kuih cara berlauk ni Mat.....kalau Mat buat lagilah buat semua tergodaaa....hi3...
Nieza= wkmsalam, sambil buat sambil makan kuih ni....siap memasak perut dah kenyang...hi3...kuih cara maanis pun sedap gak...
K.Nor= wkmsalam,silakan kak...resepi mmng utk di kongsi bersama....
ReplyDeleteIma= wkmsalam, tak pernah rasa ke kuih cara ni...terkejut gak di buatnya...cubalah, mmng sedap..
Siti= mmng sedap kuih ni...nah akak bagi 10 ketoi....cukup tak...hi3...
ReplyDeleteAyu= wkmsalam, mmmng sedap kuih cara ni....ow dah buat ya bubur tu...thanks sudi cuba resepi tu...
salam diptg hari kak..dh siap ke tu buat kue..kita dh bwa tware ni..isi spruh dh la ye kak..hehe..teror snguh kak dgn kue2 trdsional ni..kita xprnah buat lgi kue cra brlauk ni..teruk kan kak..mkn ada la..jiran bgi..hehe..sbbnya anak2 smua xgmor..huhu..susah..
ReplyDelete