Saturday, November 27, 2010

Ayam Goreng Tomyam

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Hari ni saya masak ayam goreng tomyam. Biasanya perencah tomyam saya masak tomyam yg berkuah, kali ni jenis tak berkuah...kuah sikit je...sedap juga. Resepi ni saya ambil dari Wana dan Wana dapat dari majalah rasa. Ayam ni boleh juga di gantikan dgn ikan...Terima kasih pada Wana yg sudi berkongsi resepi yg sedap ni.



Bahan-Bahan
  • 1 ekor ayam
  • 3 ulas bawang putih ( diketuk )
  • 1 biji bawang besar ( dihiris )
  • 2 sudu makan pes tomyam
  • 10 biji cili api ( di masukkan sebiji sebiji atau di ketuk )
  • 1 batang serai ( di ketuk )
  • 1 sudu makan air perahan limau nipis
  • 2 sudu besar sos cili ( resepi asal tak letak )
  • 1 biji buah tomato ( belah 6 )
  • garam
  • sedikit gula ( optional )
  • minyak masak secukupnya
  • daun limau purut
Cara penyediaaan
  1. Panaskan minyak, goreng ayam hingga masak ( jangan terlalu garing ). Ketepikan.
  2. Panaskan minyak tumis bawang putih, bawang besar, serai, cili padi dan pes tomyam hingga wangi.
  3. Masukkan sedikit air, jus limau,sos cili dan garam.
  4. Masukkan ayam dan masak hingga pekat.
  5. Last sekali masukkan tomato dan daun limau purut. Bolehlah di hidangkan.

7 comments:

  1. terliurnya tengok ayam tomyam tu....mesti try wat nnti....copy resepi yer kak...
    akak dah sihat ke...

    ReplyDelete
  2. ada rasa cam paprik tak kak, ermmm.. dapnyaaaa

    ReplyDelete
  3. ermmm sedapnya! nie rasa nk makan jer nie

    ReplyDelete
  4. sedap sedap....saya pun dah buat..ada kelainan kan pada masakan ayam tuu

    ReplyDelete
  5. ermm sedapnya yatie ayam tu... saya pun suka masak cam tu... rasanya memang sedap dan ada kelainan kan!! anyway thanks sudi cuba resepi tu...

    ReplyDelete
  6. bolehlah cuba nanti...nampak sedap bangat tuh!

    ReplyDelete
  7. uihh... ngencessss kak yatie tgk ayam tomyam tu... ishhhh...

    ReplyDelete