Thursday, September 23, 2010

Upside Down Pineapple Cake

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Inilah kek yg saya buat masa jamuan hari raya tempohari. Resepi asal dari Mat Gebu dan saya pernah buat sebelum ini. Pada kawan2 yg belum membuatnya tu.....bolehlah mencubanya. Kek ini mmng sedap dan lembut....ada pula gegelang nanas dan ceri merah lagi di atasnya.....mengoda gitu. Terima kasih Mat Gebu resepi yg sememangnya sedap ini. Izinkan akak kongsi resepinya di sini pula ya.


BAHAN-BAHANNYA
  • 2 tin nenas berkaleng dalam tin; ditoskan
  • Ceri merah secukupnya
  • 250 g mentega
  • 5 biji telur gred A, asing kuning dan putih
  • 135 g gula halus
  • 135 g tepung gandum*
  • 2 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak 3 kali)
  • 1 camca teh esen vanilla
CARA MEMBUATNYA
  1. Gris springform pan berukuran 9 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas minyak dengan sedikit mentega juga.
  2. Susun gegelang nenas dalam tin seperti dalam gambar, sumbat dengan ceri merah pada setiap lubang nenas tadi (1 biji ceri, belah 2). Ketepikan.
  3. Putar mentega dengan sebahagian gula halus dan esen vanilla hingga putih, masukkan telur kuning satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gebu. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dan ketepikan.
  4. Dalam mixing bowl yg bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan baki gula dan terus memutar hingga kembang dan kental.
  5. Gaul putih telur tadi ke dalam adunan tepung sedikit demi sedikit dengan menggunakan kaedah kaup balik. Kacau rata.
  6. Tuang dalam tin tadi dan ratakan. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 50 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebelum dihidangkan. Kek ni memang sedikit turun bila masak.
  7. Setelah kek sejuk, terbalikkan biar permukaan nenas kat atas. Sebab tu nama dia Upside down.

1 comment:

  1. Hello Yatie, I left a comment here but as I kliked published, it disappeared.
    Anyway, love your upside down cake. Not easy to make, but yours is beautiful!
    I think 4 slices will do me fine, ha ha.
    You have a nice day and keep a song in your heart, Lee.

    ReplyDelete