Thursday, June 10, 2010

Ayam Masak Minang

Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya. Dah lama tak n3 pasal menu masakan. Hari ni saya masak lauk ayam masak minang. Resepi asal adalah dari Julia dan saya C&P dari rumah Che Mat Gebu yg sememangnya pakar memasak tu. Lauk ni sesuai di makan bersama nasi putih hangat dan ulam2man. Bagi yg nak tahu rasanya tu, bolehlah mencubanya...mmng sedap.


BAHAN-BAHANNYA :
  • 1 ekor ayam, dipotong 12
  • 20 tangkai cili kering, kerat, rendam air panas, tos dan kisar halus
  • 3 biji bawang besar* ( saya guna 1 biji je)
  • 8 biji bawang merah*
  • 5 ulas bawang putih*
  • 2 cm halia*
  • 1o biji buah keras*
  • 2 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
  • 5 cm lengkuas, diketuk
  • 2 batang serai, diketuk
  • 200 ml santan (mat guna susu sejat)
  • 1 kiub ayam "Maggi"
  • 1 keping asam gelugor
  • Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai dan lengkuas titik, tumis hingga harum. Masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tambah cili kisar dan terus menumis hingga cili dan bahan lain garing.
  2. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Biar ayam kecut sedikit. Tambah santan, kacau dan masak dengan api sederhana. Masukkan asam gelugur, garam secukup rasa dan sedikit gula (mat guna gula melaka). Kacau sebati.
  3. Masak hingg kuah pekat dan sedikit kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man...

10 comments:

  1. Salam kak yatie!! sedapnyer ayam tu! suke lah ayam2 masak mcm ni mmg best! kita tapau tau nak ambik bhgn peha yg leper tu tak mo drumstick hihihi...

    ReplyDelete
  2. salam yatie, welcome back. wah balik dari bercuti terus berasap dapur ya...mesti rindu ngan masakan sendiri ya....

    ReplyDelete
  3. salam yatie,
    wah dah start mengganaslah ni ya..ni baru warm up dulu kan..siap nanti..tak terkejar kita dibuatnya..hehe

    ReplyDelete
  4. kita suka lauk ayam minang ni. mmg sedap!!!!

    ReplyDelete
  5. salam kak yatie,
    wah... bau semerbak ayam masak minang ni. dah rasa lapar plak.. ;)

    ReplyDelete
  6. Ika=> wkmsalam, ok akak tapaukan utk Ika bahagian drumstick...kalau kurang masak sendirilah ya...

    ReplyDelete
  7. Kak Rose=> wkmsalam, mmng setiap hari masak kak...masa bercuti tu pun masak gak kat hotel...guna microwave...tekak melayu mesti nak nasi gak...kih3..

    ReplyDelete
  8. Ayu=> wkmsalam, mengganas ke...klakor je Ayu ni..

    ReplyDelete
  9. Ain=> mmng sedap kak ayam masak minang ni..

    ReplyDelete
  10. Indah=> wkmsalam, sampai sana ke bau ayam ni...wow dashyat betul....ambil bau jelah ya...

    ReplyDelete