Wednesday, April 7, 2010

Opor Ayam Merah

Salam dan bertemu kembali. Hari ini saya masak opor ayam merah. Sejak2 ni suka dan teringin nak masak ayam yg berempah2. Rasa opor ayam ni sedap, mcm makan dekat kenduri2 pengantin pulak. Bahan2 yg di perlukan mmng rumit sikit, sebab ianya menggunakan bawang goreng dan kerisik. Sebenarnya saya dah plan awal2....jadi saya beli bawang goreng yg dah siap dan kerisik tu saya buat sendiri sehari sebelumnya. Bila bahan2 semua dah ada, bermulalah percubaan resepi yg sedap ini. Resepi asal adalah dari Noreen dan saya C&P dari rumah K.Ummi. Opor ayam ni sedap di makan bersama apa2 jua jenis nasi.


Bahan-bahan
*1 ekor ayam - dibuang kulit dan segala lemak, dipotong 8
*1 sudu makan kerisek (ummi letak 2 sudu besar)
*1 cawan bawang goreng - ditumbuk halus
*1/2 tin tomato puree (*ummi letak 1 tin saiz kecil sekali)
*2 biji tomato - potong dadu
*1 biji bawang besar - dihiris
*1 cawan santan
*sedikit minyak untuk menumis
*garam dan gula secukup rasa

Bahan Dikisar Halus

*10 tangkai cili kering (*ummi letak 15 tangkai)
*3 sudu besar serbuk ketumbar
*1 sudu teh jintan manis
*8 hiris halia (*ummi letak 1 inci)
*3 hiris lengkuas (*ummi letak 1 cm)
*5 biji bawang merah

Cara-Cara
  1. Gaul rata ayam dengan rempah kisar, perap sebentar.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang hiris sehingga kuning.
  3. Masukkan ayam yang bergaul rempah, balik-balikkan sebentar.
  4. Masukkan pula bawang goreng yang telah ditumbuk halus dan gaul hingga rata.
  5. Masukkan pula tomato puree, tomato dadu dan kerisek. Masak hingga kering.
  6. Apabila sudah kering, masukkan pula santan, garam dan gula secukup rasa.
  7. Biarkan sehingga naik minyak dan ayam masak..Balikkan ayam sesekali.
  8. Bila agak pekat, tutup api. Hidangkan dengan sebarang nasi, pulut atau roti..

2 comments:

  1. Salam, sedapnya opor ayam tu.. makan pulak dgn nasi lemak hijau.. mengancam sehhh!

    Mak Yus ada juga masak opor ayam, tapi yang tak mggunakan tomato puri, mmg terangkat, harus btambah2 nasi..

    ReplyDelete