Monday, April 26, 2010

Kek Chiffon Pandan

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Hari ni saya buat kek chiffon pandan. Saya memang suka sangat kek atau kuih perisa pandan...bau harum satu rumah bila di masak. Terdapat banyak resepi kek chiffon pandan, dan ini adalah salah satu resepi yg biasa saya guna dan alhamdulillah menjadi dan lembut sangat. Kalau kawan2 nak rasa, bolehlah cuba membuatnya ya... Inilah bahan2nya..



Bahan-bahan

Bahan A
* 6 biji kuning telur
* 2/3 cawan minyak Mazola
* 2/3 cawan santan pekat
* ½ sudu kecil garam
* 1 cawan gula pasir
* pewarna hijau dan perisa pandan
* 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak
* 2 sudu kecil baking powder* diayak

Bahan B
* 6 biji putih telur
* 1/2 cawan gula pasir
* 1 sudu kecil cream of tar tar

Cara-cara

Bahan (A):
  1. Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
  2. Masukkan pewarna hijau, minyak & santan dan kacau lagi.
  3. Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
Bahan (B):
  1. Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
  2. Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
  3. Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
  4. Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
  5. Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
  6. Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
  7. Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
  8. Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.

24 comments:

  1. salam yatie..amboi nampak sangat lembut dan gebu..akak nak trylah nanti..t.ksh sudi berkongsi resepi..

    ReplyDelete
  2. bez cite awak...

    join blog saye..

    http://terataimewangi.blogspot.com/

    http://putrifarisha-kesayangan.blogspot.com/

    Sy Dah Follow Blog Awak

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum yatie, wahh sedapnya kek chiffon pandan.. ni betul2 sama dgn resepi favourite kak noni dr buku kecil yg disisipkan dlm kotak tepung halus MFM dulu2(20 tahun yg lalu) masih akak simpan.
    sedap kek ikut resepi ni.. tak sama dgn yg dijual kat kedai2 sekrg ni. kek homemade lg sedap kan..

    ReplyDelete
  4. salam yatie akak dah pernah buat kek ni best menjadi gebuuu.. lebih kurang juga kita punya resepi ni.. tapi tak gebu mcm yg yatie buat niii maksud akak yg atas kek tu... mungkin oven kak kot... *org tua*..hehehe...akak nak kopi dan pasta resepi buat koleksi dapo akak macam biasa la... maceh..

    ReplyDelete
  5. salam yatie...wahh ima pun suka kek cam gini...kalau guna loyang tak berlubang boleh ke...nampak gebu sgt,ima pun nak cubalah juga..nak copy resepilah juga tq.

    ReplyDelete
  6. rajinnya kak wat kek chiffon ni.. kalo saya beli jer kat tesco.. nak buat tak bleh sbb anak kecik pun nak masak sama...

    ReplyDelete
  7. Salam k.yatie...
    wahhhh cantik sungguh chiffon cake akak!!!

    ReplyDelete
  8. salam yatie, cantiknya kek cipon tuuu... sebijik macam yang kat kedai...
    nak kena try jugak ni...

    ReplyDelete
  9. Datin EL=>sama2..takpe mmng resepi utk di kongsi bersama...mmng lembut dan sedap..

    Farra Rizal=> thanks..akak pun dah singgah dan follow juga...

    ReplyDelete
  10. Noni=> wkmsalam, yatie pun guna resepi yg yatie salin dah lama sangat, sampai tak ingt kat mana....tapi mmng resepi ni best...sedap dan lembut...

    Kak Jalilah=> mmng sedap guna resepi ni...akak buatlah, nnti bagi yatie rasa pulak ya..

    ReplyDelete
  11. Ima=> wkmsalam, biasanya kek chiffon mmng guna loyang berlubang tengah....mmng sedap kek ni..

    Mama Jue=> kat sini tak boleh beli sebarangan...di ragui kehalalannya..tu yg akak buat sendiri...

    ReplyDelete
  12. E-na=> wkmsalam, thanks Ena, mmng gebu dan sedap kek ni...cubalah..

    Kaksu=> wkmsalam,kalau teringin tu, bolehlah cuba buat..sedap dan lembut je...

    ReplyDelete
  13. ingat lagi masa kecik2 djh 4 kot, mak ngan akak Yus gila2 buat kek ni.. hehe

    ReplyDelete
  14. Sari Yusa=> akak masa kecik2 dulu tak sabar kalau mak buat....dok tunggu je depan oven, pastu tanya mak...bila keknya nak masak...hi3..

    ReplyDelete
  15. Rspi ni kena try..berkobar2 nak cuba ni..tq.

    ReplyDelete
  16. salam..sy dh try bt kek ni..rasanya mmg sdp..tp masa tgh bakar mmg naik gebu..pas dh sejuk terus turun kek tu..mampat terus..kenapa ye?

    ReplyDelete
  17. Kek chiffon kak nampak cantik dan halus la.. tak macam kek yang i buat, nampak kasar kat blog i www.joshi-mol.blogspot.com

    Mesti cuba resipi kak, harap-harap jadi pro jugak, hehe

    ReplyDelete
  18. Kek spnge ni kalau guna pandan asli lagi sedap betul tak?

    ReplyDelete
  19. harus try nih...nmpk sedap ..lembut nya

    ReplyDelete
  20. salam..thanks,kongsi resepi.. bgus blog ni,halalkan sgala ilmu dr resepi n ya.. yg kek chiffon pandan nie,kalau santan ganti susu boleh tak ?

    ReplyDelete
  21. salam.. thnks berkongsi resepi.. halalkan klau sy shre resepi dlm blog ni..

    ReplyDelete
  22. As salam..nk tnya knp sy bt putih telur tu tak jadi kental..knp ye..

    ReplyDelete
  23. Assalam....sedapnyer kek ni.klau mkn x pernh muak sbb kegebuannyer..saya nk tNya,k.yatie gna telur gred apa n izinkn saya untuk share resepi kek n.tqsm

    ReplyDelete
  24. Salam..
    Akak,cwn akak guna tu brapa ml?
    Dan,sya tgk ada blog yg guna kaedah bain marie..brapa suhu dan masa yang sesuai..

    ReplyDelete