Bahan-bahan ( 6 orang )
500 gm daging -rebus & ambil airnya (sekiranya suka berkuah) kalau guna daging batang pinang x perlu rebus..
2 labu bawang besar- di hiris kasar
5 ulas bawang putih -di tumbuk halus
2 inci halia - di tumbuk halus
4 sdb sos tiram
3 sdb kicap
4 sdb sos tomato
2 sdb cili kisar(lada kering)
1 btng carrot
Lada bengala/lada besar merah @ hijau -dihiris
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
1 sdb perwarna merah- ikut suka nak merah macamana
Cara-Cara
- Tumis bawang putih dan halia, masukkan cili kisar, setelah naik minyak, masukkan sos tomato,sos tiram,kicap dan pewarna merah. Masukkan daging, garam dan gula. Gaul rata.
- Tambahkan air rebusan daging tadi jika inginkan sedikit kuah.
- Masukkan carrot, lada bengala dan bawang besar.
- Sedap di makan bersama nasi putih. Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment