Wednesday, March 24, 2010

Daging Merah

Assalamualaikum dan bertemu kembali. Apa khabar kawan2 semua? Harap semuanya baik2 saja ya. Bagi kami sekeluarga di sini alhamdulillah sihat walafiat. Hari ni saya masak daging merah. Mulanya saya ingat tuan punya resepi salah tulis...rupanya betul... daging merah ni mmng namanya sbb di letak sedikit pewarna merah masa memasaknya. Rasanya sedap..klau nak tahu cubalah sendiri. Resepi ni saya C&P dari rumah As di Hamilton....terima kasih ya As.


Bahan-bahan ( 6 orang )

500 gm daging -rebus & ambil airnya (sekiranya suka berkuah) kalau guna daging batang pinang x perlu rebus..
2 labu bawang besar- di hiris kasar
5 ulas bawang putih -di tumbuk halus
2 inci halia - di tumbuk halus
4 sdb sos tiram
3 sdb kicap
4 sdb sos tomato
2 sdb cili kisar(lada kering)
1 btng carrot
Lada bengala/lada besar merah @ hijau -dihiris
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
1 sdb perwarna merah- ikut suka nak merah macamana

Cara-Cara
  1. Tumis bawang putih dan halia, masukkan cili kisar, setelah naik minyak, masukkan sos tomato,sos tiram,kicap dan pewarna merah. Masukkan daging, garam dan gula. Gaul rata.
  2. Tambahkan air rebusan daging tadi jika inginkan sedikit kuah.
  3. Masukkan carrot, lada bengala dan bawang besar.
  4. Sedap di makan bersama nasi putih. Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment