Bahan-bahannya:
1 ekor ayam dipotong 12
3 batang serai dititik
2 keping asam gelugor
Garam dan kunyit(utk goreng ayam)
Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk di kisar:
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 btng serai
1 cawan lada kering kisar(dlm 20 btng)
Caranya:
- Ayam yg telah di potong kecil di lumur dengan garam dan kunyit. Goreng separuh masak.
- Angkat ayam dan toskan minyaknya.
- Tumiskan bahan2 yang telah di kisar sehingga naik bau. (Tambahkan sedikit air sekiranya perlu)
- Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering. Masukkan pula garam dan gula...perasakan.
- Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.
- Setelah rasanya ok, bolehlah di angkat dan matikan api.
- Angkat dan boleh di hidangkan bersama dengan nasi putih, nasi jagung atau nasi minyak.
kak..masak nie bley guna asam jawa x ??
ReplyDeleteboley kot . sy dh try guna asam jawa . tp lain skit rasa dia .
Deleteboleh juga, ambil 1 sudu kecil asam jawa dan bancuh dngn sedikit air..masukkan dlm sambal..perasakan masam dan manisnya....slmt mencuba..
Delete