Tuesday, March 23, 2010

Ayam Masak Sambal Serai

Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya. Dah masak ke belum? Hari ini saya masak nasi jagung dan ayam sambal serai. Mulanya nak masak nasi putih je...alang2 dah masak ayam sambal serai, tu yg masak nasi jagung sekali. Anak2 bukan main suka lagi bila makan nasi jagung...tu yg nasi saya kaya dengan jagung tu...hehehe... Ok mari kita lihat bahan2 yg di perlukan utk masak ayam sambal serai ni.



Bahan-bahannya:
1 ekor ayam dipotong 12
3 batang serai dititik
2 keping asam gelugor
Garam dan kunyit(utk goreng ayam)
Garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk di kisar:
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
3 btng serai
1 cawan lada kering kisar(dlm 20 btng)

Caranya:
  1. Ayam yg telah di potong kecil di lumur dengan garam dan kunyit. Goreng separuh masak.
  2. Angkat ayam dan toskan minyaknya.
  3. Tumiskan bahan2 yang telah di kisar sehingga naik bau. (Tambahkan sedikit air sekiranya perlu)
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering. Masukkan pula garam dan gula...perasakan.
  5. Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.
  6. Setelah rasanya ok, bolehlah di angkat dan matikan api.
  7. Angkat dan boleh di hidangkan bersama dengan nasi putih, nasi jagung atau nasi minyak.

3 comments:

  1. kak..masak nie bley guna asam jawa x ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. boley kot . sy dh try guna asam jawa . tp lain skit rasa dia .

      Delete
    2. boleh juga, ambil 1 sudu kecil asam jawa dan bancuh dngn sedikit air..masukkan dlm sambal..perasakan masam dan manisnya....slmt mencuba..

      Delete