Sunday, February 28, 2010

Daging Prune

Salam sejahtera kawan 2 semua. Hari ni saya masak daging prune. Resepi asal adalah dari Kak Hanieliza. Ramai juga kawan2 yang dah mencuba masakan daging prune ni antaranya Kak Ummi dan Maria.Jadi saya terpanggil untuk mencubanya. Ternyata memang sedap dan ianya amat sesuai dimakan bersama apa2 jenis nasi.Mari kita lihat bahan-bahannya. Saya minta izin cnp ya Kak Ummi.Terima kasih yang tak terhingga...


Bahan-Bahan.
*600 gm daging (dipotong nipis)
*1/2 cawan buah prun (dibuang biji dan dimesin halus)
*5 sudu besar sos tomato
*4 sudu besar kicap pekat
*2 sudu besar cili mesin
*2 sudu besar rempah kari
*4 sudu besar minyak
*1/2 cawan air
*Garam secukup rasa

Bahan B (dihiris)

*4 ulas bawang putih
*10 ulas bawang merah
*2 inci halia

Cara Memasak
  1. Daging dibersihkan dan digaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin dan kicap pekat.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris hingga wangi.
  3. Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan masak hingga daging lembut.
  4. Masukkan buah prun yang dikisar dan garam. Biarkan hingga kuah pekat.
  5. Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih, nasi minyak ataupun nasi beriani. (*saya makan dgn nasi beringin...kih3...)

1 comment:

  1. salam sejahtera! guna prune yg mcm mana ni kak?



    suzi'

    ReplyDelete