Bahan-Bahan.
*600 gm daging (dipotong nipis)
*1/2 cawan buah prun (dibuang biji dan dimesin halus)
*5 sudu besar sos tomato
*4 sudu besar kicap pekat
*2 sudu besar cili mesin
*2 sudu besar rempah kari
*4 sudu besar minyak
*1/2 cawan air
*Garam secukup rasa
Bahan B (dihiris)
*4 ulas bawang putih
*10 ulas bawang merah
*2 inci halia
Cara Memasak
- Daging dibersihkan dan digaulkan dengan sos tomato, rempah kari, cili mesin dan kicap pekat.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris hingga wangi.
- Masukkan daging dan kacau rata. Biarkan masak hingga daging lembut.
- Masukkan buah prun yang dikisar dan garam. Biarkan hingga kuah pekat.
- Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih, nasi minyak ataupun nasi beriani. (*saya makan dgn nasi beringin...kih3...)
salam sejahtera! guna prune yg mcm mana ni kak?
ReplyDeletesuzi'