Saturday, January 23, 2010

Asam Pedas Ikan Patin.

Hai bertemu kembali. Sebenarnya hari ni saya masak biasa je. Semalam bila pergi kedai vietnam tu adalah jumpa daun kesum.Apalagi dah lama tak masak asam pedas...hari ni terubatlah rindu nak makan asam pedas yg ada daun kesum. Selalu kalau tak ada pun tak kisah janji sodap. Hari ini alang2 dah ada daun kesum,hai mengasam pedaslah saya...Kita tengok resepinya ya..



Bahan-bahan

1 ekor besar ikan patin(ikan apa2 pun boleh)
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
5 btng lada merah basah
sedikit belacan
1 sk serbuk lada hitam
secukupnya daun kesum
1 btng bunga kantan(kalau ada)
garam dan gula secukup rasa.
2 cwn air utk kuah(secukupnya)
1/2 cwn air asam jawa.
10 batang kacang bendi(jika suka)

Cara memasak.

1. Kisar bwng merah,bwng putih,halia,kunyit,belacan dan serbuk lada hitam(kisar halus)Masukkan pula lada merah basah(sekejap je..lada biar di kisar kasar sikit).
2. Panaskan periuk dan letak minyak untuk menumis.Setelah panas tumis bahan2 yang di kisar tadi.
3. Tumis hingga terbit minyak/naik bau.Setelah itu masukkan sedikit air.
4. Masukkan pula air asam jawa dan letak garam dan sedikit gula.
5. Masukkan pula lebihan air tadi dan gaul sebati.
6. Setelah mendidih masukkan ikan dan gaul sekejap je.
7. Masukkan kacang bendi dan biarkan mendidih sekejap.Masukkan pula daun kesum dan bunga kantan.
8. Setelah cukup rasa boleh di angkat dan di hidangkan.

1 comment:

  1. salam.

    firstly, salam ukhwah drpd saya.

    i just refresh my cuisine blog, browsing here & there then stumble across ur blog.

    ReplyDelete