Bahan-Bahan :
- 4 ekor ikan kerisi sederhana (dibersihkan)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia (ditumbuk)
- 1 sudu makan serbuk kari ikan
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 1/2 sudu makan cili serbuk
- garam secukup rasa
- 1 tangkai daun kari
Cara-cara :
Gaulkan bahan-bahan di atas hingga sebati dan perap selama 30 minit. Kemudian gorenglah hingga keemasan atau hingga masak. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama nasi putih.
Gaulkan bahan-bahan di atas hingga sebati dan perap selama 30 minit. Kemudian gorenglah hingga keemasan atau hingga masak. Angkat dan toskan. Hidangkan bersama nasi putih.
terliurnya kak ...bg adik sekor blh?
ReplyDeletekelmarin saya buat ikan goreng berempah jugak. tapi resepi dari belog kak hana. sedap gak. tapi beza ni sebab ada serbuk cilikan. lagi sedap tu.
ReplyDeletenasi putih dgn ikan berempah pun nak cukup sedap nie.
ReplyDeletelain kali nk rajin2 mcm yatie ni.. klau saya lumur kunyit dgn garam jer.. lagi sedap klau berempah camni..
ReplyDeletemenu ni mmg ade dlm list utk dicuba...yummmm2...
ReplyDeleteresepi baru kat shidah ni...dah lama x jenguk cni....mcm2 ade
ReplyDeletesalam kak yatie..ikan goreng berempah ni makan gitu je memang dah bes..rangup tulang2 tepi tu mmg suke sangat:)
ReplyDelete