Ok, malam tadi saya buatlah biskut ni 4 adunan terus..hah3 tamak sungguh. Dalam hati dah terbayang kesedapan biskut ni. Bila dah masak je, saya pun rasalah..fuhhhhh mmng sedap betullah, mmng inilah resepi yg dicari2 selama ini. Seketul demi seketul biskut ni masuk ke mulut saya..berlumba2 dngn Hamka yg sememangnya suka kuih warna hijau...dlm hati berkata2, nasib baiklah buat 4 adunan terussss....abes 1/2 loyang saya yg makan sendiri...mmng sedap betullah. Bagi kawan2 yg nak merasa biskut ni, bolehlah cuba resepi ni...mmng berbaloi. Terima kasih pada AlongRoz kerana berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Izinkan Yatie kongsikan resepinya kat sini pula ya. Jom semak resepinya.
Bahan-Bahan
- 1 cwn Tepung Kcg Peas
- 1 cwn Tepung Gandum
- 1/2 cwn Gula Aising
- 1/2 st Baking Powder
- 1/2 st Garam
- 1/2 cwn Minyak Mazola atau secukupnya..(tuang sikit2 ya masa menguli doh)
- 1 biji Telur Kuning-Yatie tambah sedikit warna kuning
- Gaulkan kesemua bhn2 kering sehingga sebati.
- Tuangkan minyak Mazola sedikit2 sehingga terbentuk doh lembut.
- Bentukkan bulat2 seperti guli. Sapukan atasnya dgn telur kuning.
- Bakar dgn suhu 180C selama 15 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan & Simpan dlm bekas kedap udara.
Yatie...nak sikit!!!
ReplyDeleteBiskut ni memang sedap pun. Sue pun suka jg. Amboi kak .Ni wat biskut tuk raya cina ya. .Heeeeeee
ReplyDeleteKak Yatie...saya suka sgt biskut membiskut...bila boleh buat ni
ReplyDeleteRajinnya Yatie mengukis...macam nk raya.... biskut base kacang memang sedap... sukaaaa
ReplyDeleteWah dah jadi pun.... mana komisen utk toke Along takda ke... 2-3 balang pun jadi lah....kikiki.
ReplyDeleteAssalamualaikum, kak Yatie sedapnya tengok biskut akak ni...comel kehijauan mesti rangup ni..
ReplyDeleteresepi senang tapi memang sedappp sangat akak sukaaaa...
ReplyDeleteSalam kak Yatie,
ReplyDeletewah sampai 4 adunan terus akak buat. bestnye. nampak pun hijau betul. :)
eeee..sedapnya kak yati, fiza suka sangat biskut ni. nanti nak cuba arr buat. Dapat katner tepung Kacang peas tu?
ReplyDeletesalam kak yatie...cuti CNY pi mana?
ReplyDeletesalam yatie..mokwo pun dah lama beli tepung tuh....tapi masih dok dlm peties belum buat lagik...mesti nak buat ..tunggu anak2 balik umah dulu..baru ade 'pembantu'..:)
ReplyDeleteYe ke Sedap?
ReplyDeleteNi sy suka ni. Mintak izin share kat blog sy ya.
Thanks yatiememories ;)
saya pun ada buat kuih kacng hijau, kalau spa nk tmpah bolehla menghubungi,norshilwati mustafa, 0174527144...
ReplyDeleteKalau guna minyak lain boleh tak?
ReplyDeleteBentukkan bulat mcm buat makmur? Then after baked mmg bntuk dia akan pnyet skit lh kn ?
ReplyDelete