Bahan :
- 600 ml air( saya tambah 100ml air)
- 120 gram gula pasir
- 8 gram serbuk agar agar(saya guna 10 gm serbuk agar-agar)
- 3 helai daun pandan
- 300 ml susu segar
- 200 ml santan
- beberapa titik esen pandan/ pewarna hijau
- Satukan serbuk agar2, air dan daun pandan dan masak selama 3 minit atau hingga serbuk agar2 sebati.
- Masukkan gula pasir dan kacau hingga gula hancur, masukkan pula susu segar dan santan. Kacau sebati. Kecilkan api semasa masukkan susu segar dan santan tadi dan kacau perlahan2.
- Tapis dan bahagi kepada dua bahagian, satu letak esen pandan dan pewarna hijau, selebihnya biarkan warna asal.
- Tuang adunan hijau/pandan kebekas puding yang dikehendaki separuh bekas jer.
- Biarkan beku sebentar ( boleh juga letak dalam peti ais supaya cepat beku ) dan cakar sedikit permukaan puding dengan garfu dan tuang baki warna putih atas puding pandan tadi .
- Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais, sedap dimakan sejuk2....
kak yatie..saya je blum try puding ni..sedap yee... ehhehee.. nak skiiittttt.nak rasa je barang 2,3 suap
ReplyDeletekahkahkahkah.. izah duk tepi padang wakakakaka... kak yatieeeeeee nak ambik 2 ketul buat buka nanti! macehhhhhh!!!! :D
ReplyDeletenaz dah jadi peminat puding sekrang..nanti nak cuba yg ni plak..
ReplyDeletekak yatie....terasa kat tekak kesedapan puding ni...
ReplyDeletenak gak sikittt..akak mesti wat byk kan...he..he,,
bukan izah aje yg blum cuba buat puding nih. dh tentu ina jgk tmsk dlm list yg x buat lg. hehehe...
ReplyDeletecantik puding yatie :)
ReplyDeletewarnanya menarik lah
ReplyDeleteSaya dah cuba alhamdulillah sedap! Part putih saya tambah brown sugar sedikit dan secubit garam. Terima kasih berkongsi resepi! Sedap..
ReplyDeletewahh...nmpk menarik....
ReplyDelete