Saturday, April 25, 2015

Puding Sumi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Alhamdulillah bertemu kembali setelah sekian lama berehat panjang. Sebenarnya saya ok je, cuma masa yg tak berapa mengizinkan utk berlama2an di lappy ni. Hari ni saya nak kongsikan resepi puding sumi yg hot sblm ni. Sebelum ni nak buat, tapi takde acuan yg sesuai, so tak kesampaianlah nak buat dan merasa. Padahal resepinya mudah je, tapi bila guna acuan ni dan susunan sumi yg cantik mcm ni buatkan siapa melihatnya pasti teruja nak buat sama, betul tak? Saya lah tu.. Bila dah buat ni baru puashati dan puas makan...sedap di makan sejuk.

Terima kasih pd tuan punya resepi, kali ni saya kopipes dari blog Dapur Miza. Pada kwn2 yg masih tercari2 resepi puding sumi ni, bolehlah cuba resepi mudah ni...sedap taw. Jom kita semak resepinya.





Bahan-Bahan:-

  • 10 gm  serbuk agar-agar  (yang tak berwarna)
  • 200 gm gula pasir
  • 1 liter air
  • 2 helai daun pandan, dicarik dan disimpul
  • 4 sudu besar tepung kastard*
  • 1 tin susu cair*(bhn bertanda *disatukan)
  • 1 bungkus jelly sumi atau secukupnya
  • sedikit esen vanila
  • pewarna jika suka

Cara- Caranya

1. Buka setiap sumi dan toskan airnya. Susun sumi ke dalam acuan. Simpan ke dalam peti sejuk beku dahulu.

2. Dalam periuk, masukkan air, serbuk agar-agar, gula dan daun pandan. Bukak api, masak sampai agar-agar dan gula hancur dan mendidih. Buangkan daun pandan.

3. Masukkan tepung kastard yang dilarutkan dengan susu cair ke dalam bancuhan agar-agar tadi.

4. Dah mendidih, tutup api, biarkan suam sedikit sebelum dituang ke atas acuan yang berisi sumi.

5. Kalau nak berwarna, tuangkan sedikit pewarna ke dalam bancuhan dan tuang ke dalam loyang.

6. Biarkan suam sedikit sebelum disimpan dalam peti selama 3 jam atau semalaman sebelum dihidang.

**Bila nak lapis adunan puding, biarkan beku sedikit, kelar2kan sikit permukaan barulah tuangkan adunan yg seterusnya supaya puding melekat cantik.
Related Posts with Thumbnails