Bahan-Bahan- loyang 10x10x3 inci
Lapisan Bawah
- 1 1/2 cwn tepung beras
- 1/4 cwn tepung jagung
- 1/2 cwn tepung kastard
- 1 cwn gula
- 1 cawan santan pekat
- 2 1/2 cawan air
- 2 biji telur-pukul sikit
- 1 sudu kecil esen vanilla
- secubit garam
- Satukan kesemua jenis tepung dlm mangkuk.
- Masukkan sedikit garam, gula, telur dan santan.
- Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dlm periuk dan masak diatas api sederhana sehingga naik wap. Sentiasalah di kacau guna whisk supaya tak berketul2.
- Alaskan loyang dngn plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit.
Bahan Utk Lapisan Atas
- 1 cwn santan pekat
- 2 cwn air
- 1 cwn tepung gandum
- 1/4 cwn tepung jagung
- 3 biji telur
- 1 cwn gula pasir
- secubit garam
- 1 sudu besar serbuk koko- bancuh dngn 4 sudu besar air suam
- 1 sudu kecil coklat emulco
- Masukkan kesemua bahan dlm mangkuk kecuali coklat emulco dan serbuk koko.. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.
- Masukkan adunan ke dlm periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.
- Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan coklat ke atas lapisan vanilla tadi dan kukus selama 20 minit.
- Saya kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yg terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit.(jumlahnya 20 minit juga kan..)
** Sekiranya terdapat sedikit air di permukaan kuih, sengetkan loyang sedikit dan buangkan air yg terdapat di permukaan kuih...guna sudu je...atau lapkan guna kitchen towel.
** Sejukkan kuih, kuih ni hendaklah betul2 sejuk barulah cantik bila di potong.
** Gunakan pisau plastik utk memotong apa2 jenis kuih talam atau kuih lapis supaya cantik.
Aslmkum Yati
ReplyDeletelembut je nampak talam vanila coklat ni.....tengok gambar dr jauh ingatkan puding tadi.
nampak sedapp....kiv dulu resepinya..
tahniah buat Hamka...moga terus cemerlang!
salam kak yati
ReplyDeleteteringinnya nak buat talam
tp kena beli pngukus yg besar sikit
Salam kak yati...pantang nampak kalau yg ada coklat ni....tguda sudah....simpan resepi dulunye kak...nnti dh buat bg laporan..:-)
ReplyDeletesuka makan kuih talam ni..dah lama tak buat..
ReplyDeleteSalam kak yati...sedapnya..ct suka talam pandan..yg kat bwh pandan dan atas tu santan...
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeleteseriess!! cun nama dan rupa paras kuihnya..
salam kak...sedapnyer tgk kuih talam ni...tergugat iman kelaparan fiza pagi2 ni....sedapnyerrrr
ReplyDeleteAs'salam Kak Yatie,
ReplyDeletehebat lah ... macam-macam ada!
nampak sedapnyer! Nina masuk list dulu ehh..
TQ kak
Nampak mcm sedap aje,nak cubalah nanti.Terima kasih sudi berkongsi resepi.
ReplyDeleteYatieeeee....apasai la menggoda2 tekak akak ni...masuk list dulu laaa... *telan air liur...*
ReplyDeletewoi..cantiknya
ReplyDeleteAsslamualaikum,Amboi kau yatie macam2 talam pandai buat ya akakni
ReplyDeletebila nak pandai mcam yatie.....
kiv dulu nnti kita nk wat
ReplyDeleteSalam, nampak sedap insya Allah nak try buat nanti. Tq for sharing
ReplyDelete