BAHAN-BAHANNYA :-
- 1 ekor ayam- dipotong 12
- 3 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam
- 2 biji tomato, belah 3 setiap biji
- 1 keping asam gelugor
- 1 liter santan cair
- 250 ml pati santan
- 1 camca besar gula melaka
- 3 camca besar rempah kari ayam
- 1 camca besar kerisek
- Garam secukup rasa
- 3 biji bawang merah, dihiris
- 2 ulas bawang putih, dihiris
- 2 tangaki daun kari
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 1 biji bawang besar
- 2 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 4 biji cili merah (nak pedas boleh tambah lagi)
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1 1/2 inci halia
- Rempah kari dibancuh bersama2 bahan kisar halus, kacau rata.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus + rempah kari tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
- Masukkan daging dan gaul rata, biar daging kecut sedikit dan masukkan kentang, gaul rata. Tuang santan cair, kacau dan besarkan api hingga mendidih, perlahankan dan biar hingga kentang empuk.
- Masukkan asam gelugor, kerisik, gula melaka, garam secukup rasa dan kacau perlahan. Tuang pati santan, kacau lagi dan biar mendidih dengan api sederhana.
- Akhir sekali masukkan tomato dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api..Hidangkan..
salam yatie...nasi carrot ngan kari ni sure yummy-nak sikit,nak sikit!:)
ReplyDeleteWah sedap ni kari ayam kerisik ni... Hari tu kawan wana dr Kedah ada bagi tau kari kerisik ni best!! org2 belah utara masak kari mesti taruk kerisik!! wana tak pernah try lg!! tengok yatie masak ni nampak sedaplah... izin kipnap resepi ya... nak try!!!!
ReplyDeleteWOOWW..LETAK kerisik eeeekk... boleh torai ni nanti..
ReplyDeletehr ni mmg bhajat nk buat kari ayam cuma bezanya x letak santan ler...cik abg x suke...kolestrol katanya...hehehe...tp nmpk cam sodap gaks bila letak kerisik...maybe next time leh cuba wak cam gini...
ReplyDelete